Jaké koření si můžete vypěstovat za oknem?

Aromatické bylinky skvěle dochutí téměř všechny pokrmy. Na každé jídlo se najde vhodná bylinka, která podtrhne jeho chuť a vůni. Léčivé účinky mnoha bylinek můžete využít k léčení různých nemocí a neduhů. Díky našim tipům budete vědět k čemu jakou bylinku použít a jak napomáhá vašemu zdraví. Je otázkou zde uvedené bylinky nazývat kořením či nikoliv. Rozhodnutí necháme na vás čtenářích.

Jak s pěstováním začít?

Bylinky můžete začít pěstovat již od semínek nebo od malých sazeniček, které zakoupíte v zahradnictví. Dejte subtrát do květináče nebo nádoby, na povrch nasypejte semínka a přidejte ještě 5 cm vrstvu subtrátu, zalijte odstátou vodou. Než semínko vyklíčí a po dobu klíčení subtrát zalévejte, semínka potřebují vlhkost. Více o pěstování bylinek v bytě si můžete přečíst v samostatném článku – Jak pěstovat bylinky v bytě.

 

Poté jim vyberte vhodné místo. Bylinky mají rády slunce a světlo, proto vyberte parapet okna, které vede na jižní stranu. Dbejte na dostatečný přísun vláhy. Většina bylinek nemá rádo sucho a průvan. Truhlík nebo květináč by měl být umístěn v misce s vodou. Vyhněte se umělým hnojivům, budete bylinky konzumovat a žádné hnojení ani nepotřebují.

Co můžete doma pěstovat?

Petrželka kadeřavá

Oblíbenou bylinku do polévek zkuste použít do lehkého bramborového salátu bez majonézy. Chuť si jistě zamilujete. Petržel napomáhá léčit ledviny, močové cesty a močový měchýř. Je dobrým pomocníkem při poruchách trávení a málokdo ví, že působí jako afrodiziakum.

Pažitka pobřežní

Pažitka patří mezi nejvíce pěstované bylinky u nás. Používá se k ozdobě pokrmů nebo k dochucení pomazánek, skvěle nahradí sůl. Pažitka snižuje krevní tlak a snižuje chuť k jídlu.

Bazalka pravá

Bazalka je velmi aromatická rostlina, která se pro svou typickou chuť může využít k přípravě téměř jakéhokoliv jídla. Do omáček, salátů nebo jen na těstoviny. Bazalka vás zbaví depresí a zlepší vaší náladu. Zlepšuje činnost ledvin a upravuje trávení.

Máta peprná

Máta peprná i ostatní druhy máty jsou výborným doplňkem nápojů, zejména v horkých měsících. Je výborná pod maso nebo ochucuje zeleninu – dýni, lilek, brambory nebo rajčata. Máta se hodí také k přípravě sladkých pokrmů. S pomocí máty se rychleji zbavíte nachlazení, žaludečních potíží, migrény nebo stresu.

Rozmarýn lékařský

Kromě tymiánu je i rozmarýn oblíbenou přísadou do omáček a polévek. Rozmarýn posiluje paměť a a soustředění. Upravuje trávení a podporuje činnost jater.

Knihy o bylinkách

Podívejte se jaké knihy o bylinkách jsou na trhu.

Koupit knihy o bylinkách