Petržel

Home | Bylinky | Petržel

Petržel (Petroselinum) je rod dvouletých rostlin z čeledi miříkovitých (Apiaceae), jehož zástupci mají široké využití v potravinářství. Pochází z východního Středozemí a rozšířila se do celého mírného pásma.

Tak jako většina miříkovitých jsou petržele dvouleté rostliny, které první rok vytvářejí přízemní růžici listů a shromažďují zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni, aby druhý rok vyhnaly mohutnou lodyhu s okoličnatým květenstvím, plodem je nažka. Nejznámější druhy jsou petržel zahradní (Petroselinum crispum) a petržel zahradní italská (Petroselinum /crispum/ neapolitanum), u níž není úplně jasné, je-li samostatným druhem, nebo spíše poddruhem (druhá možnost je zmiňována častěji)

Petržel se v Česku pěstuje převážně ve dvou kultivarech:

Petržel se pěstuje ještě v jiných podobách, včetně hamburské petržele (Petroselinum Tuberosum). Ta má rovné listy a dlouhý, jedlý a chuťově příjemný kořen.
Všechny petržele jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a antiseptický chlorofyl.

Účinné látky petržele

Účinnou látkou obsaženou ve všech částech rostliny je silice (7 % v plodech, 0,5 % v kořenech), jejíž hlavní součástí je apiol. Dále obsahuje miristicin, pinen, felandren, cymol, terpeny a další. Obsahuje také flavonoidy, polyacetyleny, furanokumariny, sliz a sacharidy. Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List obsahuje větší množství kyseliny listové.

Využití petrželky

Listy syrové do salátů, jemně nakrájené na obložené chleby, vaječná jídla, do zeleninových polévek, na ryby a vařené brambory. Přidávají s do majonéz a mnoha klasických omáček. Při vaření petržel podporuje i jiné příchutě, ale je potřeba ji přidávat ke konci vaření. Vaří se jako kořenová zelenina. Syrová se dává do salátů.

Využití petrželky v kosmetice

Nálev k osvěžení vlasů a jako kondicioner. Přidává se do prostředků k napařování obličeje a jako pleťová voda pro suchou pleť a k zvětšení pih. Nálev je uklidňující oční lázení.

Využití petrželky při léčení

Čerstvé listy se žvýkají k osvěžení dechu a uchování zdravé pokožky. Nálev podrporuje trávení a uplatňuje jako aniseptický obklad při podvrtnutí, na rány a při štípnutí hmyzem.

Vývar z kořenů jako prostředek při ledvinových potížích a jako mírné projímadlo. Štáva se používá pro splasknutí otoků.

Petržel obecná

Jak pěstovat petržel

Rozmnožování Výsev od jara do konce léta. Před klíčením namočit semena na noc do teplé…

Žádný komentář