Pepř

Home | Koření | Pepř

Pepř je plod pepřovníku černého (Piper nigrum), sklizený v nedozrálém stavu, používá se jako koření. Pochází z Indie, kde se užíval už ve starověku, dnes se však dováží z řady tropických zemí. Je to nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních.

Druhy pepře

Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů:

  • Pepř černý (fermentované nedozrálé zelené bobule)
  • Pepř bílý (oddělení červené slupky zcela zralých bobulí)
  • Pepř zelený (rychle usušené nedozrálé bobule)
  • Kajenský pepř – nesprávný název pro Chilli papričky (též čili paprička, feferonka či kayenský pepř)

Znáte Kampotský pepř?

Pepř, který je vykupován přímo od kambodžských farmářů – bez prostředníků a za férové ceny.
Pepř, který je jako jediný na světě chráněn geografickou indikací, stejně jako Champagne ve Francii, a byl povýšen na šampaňské mezi pepři?
Více na www.kampotskypepr.cz

Pepřovník

Pepřovník černý je stálezelená popínavá rostlina, vzdáleně připomínající chmel. Dorůstá délky až 15 metrů a dožít se může až 60 let.

Historie

Pepř do Evropy přivezl Alexandr Makedonský po svém tažení do Indie. Po dlouhá staletí byl velmi drahý a rostlina byla Evropě neznámá, poprvé ji popsal ve svém cestopise Marco Polo.

Zajímavosti

Při přípravě jídel se též lze setkat s barevným pepřem, což je směs pepře černého, bílého, zeleného a růžového.

Věřilo se, že pepř černý podporuje tělesné žádosti, proto měla středověká církev vůči němu výhrady a bylo ho zakázáno používat v klášterech. Nahrazován byl proto plody drmku, zvaného mnišský nebo kněžský pepř, který údajně žádosti tlumil. Některé národy jsou známy nadužíváním pepře, příkladem může být například Bulharsko, kde je součástí téměř všech národních pokrmů, jako je například kebapčeta. Známé je rovněž místní lidové rčení „Pepříš jako Kănčev“, kdy byl tento nižší šlechtic znám spotřebou tohoto koření stejně tak jako milenek.

Přestože se dnes pepř téměř výhradně používá k přípravě slaných pokrmů a mas, dříve se přidával i do perníků.

Knihy o bylinkách

Podívejte se jaké knihy o bylinkách jsou na trhu.

Koupit knihy o bylinkách