Jak se dělá kmínový likér

Legenda českých hospod, slavná kmínka. Dříve se vyráběla za studena macerací kmínu ve vodce a následným doslazením. Podobným způsobem se vyrábí pod názvem Akvavit ve skandinávských zemích. Aqua vitae – voda života.

Český kmín 42% Český rodinný ovocný lihovar Žufánek před časem tento téměř zapomenutý nápoj z dob dobrého vojáka Švejka oživil a uvedl kmínku do prodeje. A protože jsou palírníci tak kmínku destilují. K výrobě používají jedinečný český kmín, který macerují ve velejemném lihu z Kojetína.

Legenda českých hospod, slavná kmínka. Větší než menší množství nejaromatičtějšího lokálního kmínu, pomalá destilace, žádný cukr a žádná filtrace. Pokud si pamatujete různé staročeské kmínky, nebo populární německé či francouzské kmínky plné cukru, tak tady ochutnáte pouze čistý kmín v jeho nejlepším skupenství.

Nechcete si jej vyrábět? A přesto si chcete pochutnat na kmínce? Tak si ji kupte ještě dnes. Pro vás ostatní máme recept jak si vyrobit kmínku doma.

Kmín kořenný

Pro kmínová likér je zásadní kmín, který je velmi dobrý na trávení, zabraňuje nadýmání a uvolňuje křeče hladkého svalstva. Kmín se užíval již v době kamenné, tak ve starém egyptě, Římě či Číne. Pečená jablka s kmínem se podávala v Shakespera době na zakončení jídel. Je velmi častý v kuchyni ale také při přípravě likérů. Více o kmínu kořenném.

Recept na kmínku

2 láhve (á 0,5 l)
doba přípravy: 10 dní a 20 minut

  • 3 lžíce kmínu kořenného
  • 250 g krupicového cukru
  • 200 ml vodky
  • 1,5 l vody
  • 1,5 lžíce krupicového cukru

 

Do láhve s širším uzávěrem dáme kmín, cukr a vodku, uzavřeme a necháme 10 dní stát u okna. Prvních pár dní s láhví párkrát zatřepeme, až se cukr rozpustí. Po 10 dnech převaříme 1 l vody s 1,5 lžící cukru a necháme zchladnout.

Nachystáme si dostatečně velkou (500 ml) čistou láhev a přecedíme do ní přes velmi jemné sítko či plátýnko kmínový výluh (barvy slabšího černého čaje). K tomu přilijeme vychladlou sladkou vodu a promícháme.

Výsledná chuť likéru je velmi jemná a sladká. Opravdu je potřeba vydržet 10 dní, jinak má likér příliš agresivní kmínovou chuť. Podáváme vychlazené, dobře působí na trávení.

Knihy o bylinkách

Podívejte se jaké knihy o bylinkách jsou na trhu.

Koupit knihy o bylinkách